Huis kopen?

   

      

        

Huis kopen?

Is het u ook opgevallen? Het bord ‘te koop’ is weer steeds vaker te zien in het straatbeeld. Het vertrouwen is terug op de huizenmarkt. Mensen durven het weer aan om hun huis te koop te zetten of om een huis te kopen. Met de lage hypotheekrente rijst de vraag: kopen of niet kopen? De hypotheekrente is historisch laag. Voor veel mensen is dat een belangrijke reden om zich te oriënteren op de huizenmarkt. De rente voor een rentevastperiode van tien jaar ligt nu rond de 1,5 procent (met Nationale Hypotheek Garantie). Vergeleken met enkele jaren geleden bent u als koper enkele honderden euro’s per maand goedkoper uit.

Van huur naar koop

Woont u in een huurwoning dan wordt het kopen van een huis ook steeds interessanter. De huren stijgen jaarlijks enkele procenten. Boven een bepaalde inkomensgrens wordt de huur zelfs extra aangepast. Dit is om het zogeheten scheefwonen te voorkomen. Dit betekent dat mensen met een hoog inkomen een relatief goedkope woning huren. Daarnaast zijn er plannen om tijdelijke huurcontracten in te voeren.

Waar moet u opletten?

Bent u van plan om een huis te kopen en wilt u niet al te impulsief te werk gaan? Zet dan vooraf uw woonwensen op een rij. Dat zoekt gerichter. Wilt u bijvoorbeeld een bestaande of nieuwe woning? Welke prijs heeft u maximaal in gedachten? Wilt u een instapwoning of mag het een opknapper zijn? Misschien bent u wel handig en neemt u eventueel achterstallig onderhoud liefst zelf onderhanden. Verder is het belangrijk om u vooraf goed te oriënteren op de omgeving van uw nieuwe huis, bijvoorbeeld op scholen voor uw kinderen, sportvoorzieningen, winkels en recreatiemogelijkheden. Tot slot: kijk goed naar de overdrachtsdatum en de mogelijkheid om een eventueel koopcontract nog te ontbinden.

Makelaardij Nieuwkerk